Wij beantwoorden graag al uw vragen over spanplafonds

Het spanplafond is geschikt voor vrijwel elke ruimte en toepassing. De mogelijkheden van een spanplafond zijn dan ook oneindig, evenals de voordelen. Wij kunnen ons daarom goed voorstellen dat u meer informatie zoekt over spanplafonds. Op onze website proberen wij u zoveel mogelijk te vertellen over het spanplafond en de vele mogelijkheden. En natuurlijk staan wij altijd telefonisch en persoonlijk voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Voor de meest gestelde vragen hebben we hieronder ook alvast een overzicht opgesteld met een beknopt antwoord en een eventuele verwijzing naar een pagina met meer informatie over dit onderwerp. Zo kunt u hier o.a. lezen wat een spanplafond is, wat een spanplafond kost en hoe we een spanplafond plaatsen.

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Veelgestelde vragen

Een spanplafond is een plafondafwerking die geschikt is voor elke ruimte in een woonhuis. Maar ook voor kantoren, praktijkruimten en zelfs sauna’s en zwembaden is een spanplafond een zeer geschikte oplossing. Een spanplafond kan zowel in nieuwbouw als bestaande bouw worden aangebracht. Heel simpel gezegd is een spanplafond een plafonddoek dat heel strak onder een bestaand plafond wordt gespannen. Op deze manier wordt een vlak en glad plafond gecreëerd dat naar wens kan worden afgewerkt met stijlelementen als sierlijsten, verlichting en zelfs met bedrukking. Achter het spanplafond kunnen kabels worden weggewerkt van bijvoorbeeld geluidsinstallaties. Ook mechanische afzuiging wordt volledig geïntegreerd in uw nieuwe plafond. Heeft u schade door lekkage, een oud plafond van schrootjes of een systeemplafond dat u wilt wegwerken? Geen probleem! Zonder hakken en breken bedekt een spanplafond alle oneffenheden of ondergronden.
De totale kosten van een spanplafond zijn afhankelijk van het soort ruimte waar het plafond in geplaatst wordt en hoe groot deze ruimte is. Daarnaast speelt ook de afwerking en de vraag of u spotjes in het plafond verwerkt wilt hebben een grote rol. Over het algemeen is een spanplafond een stuk goedkoper dan andere soorten plafonds. De gemiddelde kosten van een spanplafond liggen tussen de €70,- en €90,- per vierkante meter. Wilt u precies weten hoeveel uw plafond gaat kosten? Gebruik dan onze rekentool.
Een van de vele voordelen van een spanplafond is de lange levensduur. Een exacte levensduur is lastig te noemen, omdat dit van verschillende factoren afhankelijk is. Maar gemiddeld gaat een spanplafond 20 tot 30 jaar mee. Een bijkomend voordeel is dat er vrijwel geen onderhoud aan het spanplafond nodig is. Het plafonddoek is van uitstekende kwaliteit en zal altijd mooi strak gespannen blijven. Ook is het doek kleurvast. Het enige waar u op moet letten is of u het juiste soort doek gebruikt voor de ruimte. Voor vochtige ruimten is er namelijk speciaal vochtwerend plafonddoek verkrijgbaar. Dit is beter bestand tegen damp en vocht en daarom niet gevoelig voor bijvoorbeeld schimmel. Natuurlijk zullen wij er altijd voor zorgen dat het juiste doek gebruikt wordt. Indien nodig kan het spanplafond met een licht vochtige doek worden afgenomen.
Een spanplafond is geschikt voor elke ruimte in huis en is ook ideaal voor in een kantooromgeving. Een spanplafond is namelijk snel te plaatsen, heeft een lange levensduur en is onderhoudsvriendelijk. Een spanplafond kan dan ook prima in de keuken. Wel adviseren wij om in de keuken te kiezen voor een doek dat geschikt is voor vochtige ruimten. Bij het koken komen namelijk dampen vrij die het plafonddoek op langere termijn kunnen aantasten of verkleuren. Door het vocht is er ook schimmelvorming mogelijk. Kiest u voor een vochtwerend plafonddoek, dan geniet u net zo lang van uw spanplafond in uw keuken als in andere ruimtes.
Uw nieuwe spanplafond kunt u zelf plaatsen. Maar het is helaas niet zo eenvoudig als het lijkt. Vooral het goed strak spannen van het plafonddoek blijkt in de praktijk nog wel eens een struikelblok. Zeker wanneer het oppervlak waarover het doek gespannen moet worden niet recht is en er ook hoeken of bijvoorbeeld houten balken in het plafond zitten. Bent u een ervaren doe-het-zelver en wilt u zelf aan de slag met uw spanplafond? Dan kunt u bij ons terecht voor de aanschaf van het plafonddoek. U profiteert dan van onze gunstige inkooptarieven. Ook kunt u ons om professioneel advies vragen. Met onze kennis en ervaring kunnen wij een goede inschatting maken van de moeilijkheidsgraad van uw plafond en beoordelen of u het spanplafond zelf kunt plaatsen.
In de meeste gevallen hebben wij slechts 1 dag nodig om uw nieuwe spanplafond te plaatsen. Deze snelle montage is dan ook een van de grote voordelen van een spanplafond boven andere plafondbedekking zoals stucen, betimmeren of een systeemplafond. Een ander groot voordeel is dat het oude plafond gewoon kan blijven zitten en er dus geen hak- en breekwerk nodig is. De montage is behalve snel dus ook ‘schoon’. Tel daarbij op dat een spanplafond vrijwel onderhoudsvrij is en een lange levensduur heeft, en de keuze voor een spanplafond is snel gemaakt.
Bij een spanplafond wordt een, speciaal hiervoor ontwikkeld, plafonddoek onder het bestaande plafond gespannen. Dit maakt een spanplafond zeer geschikt voor het maken van een verlaagd plafond. Achter het doek kunnen allerlei elementen worden geplaatst zoals kabels, leidingen en isolatiematerialen zodat deze uit het zicht zijn. Ook kun je met een spanplafond plekken in het plafond door bijvoorbeeld lekkage of beschadigingen wegwerken. Wilt u een spanplafond over een hele verdieping plaatsen, maar is de hoogte van het plafond niet overal gelijk? Ook dan biedt een spanplafond uitkomst.
Een spanplafond kent veel voordelen. De belangrijkste zijn:
 • snel geplaatst, vaak al in 1 dag
 • schone montage
 • naadloze afwerking van het plafond tot 5,10 meter breedte
 • onderhoudsvrij
 • lange levensduur
 • werkt oneffenheden, beschadigingen, kabels en leidingen weg
 • geluiddempend
 • verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs
Voor een spanplafond wordt gebruik gemaakt van een speciaal soort plafond doek. Dit is een polyester geweven doek. Het standaard doek dat wij gebruiken is voorzien van een polyester coating. Dit doek is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan eventueel ook bedrukt worden met een print of logo. Naast het standaard plafonddoek kunt u ook kiezen voor:
 • vochtwerende doek, geschikt voor vochtige ruimten;
 • akoestisch plafond doek, ter verbetering van de akoestiek in een ruimte;
 • antibacterieel doek, voor praktijk- en behandelruimten.
Lees meer over de verschillende soorten plafond doek.
Slechte akoestiek is een veelvoorkomend probleem in moderne gebouwen. In hedendaagse interieurs wordt steeds minder gebruikgemaakt van stoffen en andere geluiddempende materialen zoals hout. Vooral in grotere ruimten klinken geluiden om die reden vaak door en veroorzaken een hinderlijke echo. Langdurige blootstelling aan slechte akoestiek kan zorgen voor concentratieproblemen en zelfs lichamelijke klachten.

Een goede oplossing is het aanbrengen van geluidsisolerende materialen zoals glaswol, rotswol, PUR of cellulose-isolatie. Een spanplafond is bijzonder geschikt voor gebruik in combinatie met zo’n isolerende laag. Een spanplafond is namelijk vrijdragend en wordt onder het huidige plafond gehangen. Hiermee creëert u dus een verlaagd plafond dat het geluid uit de ruimte absorbeert en op die manier de akoestiek in de ruimte verbetert.
Het mooie van een spanplafond is dat dit past in elke interieurstijl. Klassiek of modern, landelijk of Scandinavisch, wat uw stijl ook is, een spanplafond kan altijd. En in elke ruimte. Dit komt doordat de mogelijkheden van een spanplafond eindeloos zijn. Er zijn verschillende soorten plafonddoeken verkrijgbaar, zoals lichtdoorlatend, anti-bacterieel en vochtwerend. En de doeken zijn leverbaar in vrijwel elke RAL-kleur, bijvoorbeeld zwart, en zelfs met print of opdruk. Een patroon, een logo of een afbeelding, het kan allemaal. Met sierlijsten kunt u uw nieuwe spanplafond een klassieke uitstraling geven en een verdieping of verlaagd plafond geven het plafond een extra dimensie. Spotjes kunnen volledig geïntegreerd worden en plaatst u verlichting achter een lichtdoorlatend doek dan creëert u een bijzondere sfeer in uw ruimte. U leest het, alles is mogelijk met een spanplafond.
Ja, een plameco plafond is niets meer of minder dan een spanplafond. Plameco is een merknaam. Ons spanplafond is qua kwaliteit en opties gelijkwaardig aan een Plameco plafond, alleen de prijs is anders. Wij leveren spanplafonds met een eerlijke prijs/kwaliteitverhouding en kunnen in de meeste gevallen snel leveren. De montage wordt gedaan door specialisten die hun vak verstaan. In 1 dag kunnen wij al een nieuw plafond plaatsen. Direct uw prijs berekenen? Gebruik onze handige rekentool.
We benadrukken natuurlijk graag de voordelen van een spanplafond zoals:
 • lange levensduur
 • schone montage
 • in 1 dag een nieuw plafond
 • verschillende kleuren en designs
 • onderhoudsvriendelijk
 • strakke afwerking.
Maar heeft een spanplafond ook nadelen? Het grootste nadeel van een spanplafond is dat het lastiger is om zelf te plaatsen dan andere soorten plafonds zoals gipsplaten. Het monteren van een spanplafond vereist een grondige voorbereiding en een goede techniek. Zeker wanneer u voor het eerst een spanplafond gaat plaatsen kan de montage veel tijd in beslag nemen. Overweeg daarom om uw nieuwe spanplafond te laten plaatsen door een vakman. Zo weet u zeker dat u lang plezier zult hebben van uw plafond en uw nieuwe plafond snel en vakkundig geplaatst wordt.
In vergelijking met andere soorten plafonds heeft een spanplafond een heel lange levensduur. Niet voor niets ontvangt u bij ons 10 jaar fabrieksgarantie op uw nieuwe spanplafond. Vanwege deze lange levensduur is een spanplafond ook duurzaam te noemen. U hoeft dit plafond lange tijd niet te vervangen. Zelfs onderhoud is eigenlijk niet nodig. U bespaart uzelf hiermee dus de kosten van bijvoorbeeld verf of een vervangend plafond.

In combinatie met isolatieplaten, die heel eenvoudig achter het plafond geplaatst kunnen worden, heeft een spanplafond ook nog eens hele goede isolerende eigenschappen. Hierdoor kunt u besparen op energiekosten. Het is ook mogelijk om plafondverwarming boven het plafond aan te brengen. Deze infraroodpanelen produceren stralingswarmte die niet de lucht in een ruimte, maar oppervlakken verwarmt. Dit is een heel efficiënte manier van verwarmen waardoor een luchttemperatuur van 17 graden al voldoende is.
Een spanplafond is zeer onderhoudsvriendelijk. Dit wil zeggen dat een spanplafond weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Het doek van een spanplafond is wel afneembaar. Mocht u dus de indruk hebben dat het doek verontreinigd is door bijvoorbeeld vettige dampen van het koken, schimmelvorming door slechte ventilatie of andere vlekken, dan kunt u het plafond eenvoudig met een vochtige doek afnemen.

Schimmelvorming of vochtplekken zijn eenvoudig te voorkomen door de ruimte goed te ventileren. Maar ook het gebruik van speciaal vochtwerend doek in vochtige ruimten zoals de badkamer of keuken helpt hierbij. Naast het standaard spanplafond zijn er verschillende soorten plafonddoeken verkrijgbaar die elk beschikken over specifieke eigenschappen zoals antibacterieel doek, akoestisch doek en vochtwerend doek. Dit maakt een spanplafond geschikt voor elke ruimte en voor verschillende toepassingen.

Maak een afspraak voor een bezoek aan huis

Om u het beste te kunnen adviseren is het meestal handig dat wij bij u langskomen zodat wij de ruimte waar u het spanplafond wilt hebben kunnen bekijken en opmeten. Wij kunnen dan direct alle gegevens verzamelen om een passende offerte op te maken. Ook adviseren wij u graag over kleuren, stijlen en afwerkingen zodat we het mooiste resultaat kunnen bereiken. Heeft u interesse in advies aan huis? Neem contact met ons op om een afspraak te maken.