Slechte akoestiek kan een groot probleem zijn en tot veel meer problemen leiden dan u zich waarschijnlijk beseft. Toch zien we nog heel vaak dat er sprake is van akoestische problemen in ruimten. In huizen en appartementen, maar ook in bedrijfspanden, kantoortuinen, openbare ruimtes en scholen. Lees hier wat u kunt doen om de akoestiek in een ruimte aanzienlijk te verbeteren.

Oorzaak slechte akoestiek

De oorzaak van slechte akoestiek zit vaak in het gebruik van ‘harde materialen’. En het ontbreken van absorberende oppervlakken. Steeds minder woningen en appartementen worden ingericht met bijvoorbeeld  vloerbedekking, gordijnen en stoffen meubelen. In plaats daarvan zijn betonnen of gietvloeren, leren banken en industriële meubelen met ijzer populair in het interieur.  Doordat het geluid in een ruimte niet of onvoldoende wordt geabsorbeerd, maar juist weerkaatst is er sprake van nagalm. Deze nagalm is wat we bedoelen als we het hebben over slechte akoestiek. Dit probleem komt met name voor in woonkamers, slaapkamers, (open) keukens, kantoorruimten, restaurants, kerken en grote hallen.

De gevolgen van slechte akoestiek

Nagalm kan er in de eerste plaats voor zorgen dat een ruimte kil en ongezellig aanvoelt. Maar het kan ook leiden tot slechte verstaanbaarheid, concentratieverlies, vermoeidheid, stress en geluidsoverlast in aangrenzende ruimten of woningen. Door teveel nagalm klinken geluiden van televisie en radio minder goed of komt het geluid van uw presentatie niet goed over.

De oplossing

geluidsabsorptie_wit
Geluidsabsorberend paneel

Het ligt voor de hand om te stellen dat u het probleem kunt verhelpen door bijvoorbeeld gordijnen, kussentjes, vloerkleden in het interieur op te nemen. Dit soort geluidsabsorberende materialen kunnen nagalm en het geluidsniveau in een ruimte sterk terugbrengen. U zult merken dat het klimaat daardoor veel ‘warmer’ en rustiger aanvoelt.

Een andere oplossing is het gebruik van akoestische panelen. Dit zijn speciale panelen die u onder het plafond plaatst en die voorkomen dat het geluid wordt teruggekaatst. Hoe functioneel deze panelen ook zijn, erg mooi zijn ze niet. U zult ze daarom bij voorkeur achter een plafond willen plaatsen.

Akoestisch spanplafond

Een spanplafond biedt hier uitkomst. Hiermee kunt u, zonder te hoeven hakken en breken, de ontsierende geluidsabsorptiepanelen wegwerken. Het resultaat is een prachtig, strak plafond dat ook nog eens heel functioneel is. Behalve de panelen kunnen ook kabels, verlichting en leidingen in het plafond worden weggewerkt. Een akoestisch plafond is geschikt voor elke ruimte. Het kan in huis, maar bijvoorbeeld ook in geluidstudio’s, musea, speelparadijzen en andere vertrekken waar vaak sprake is van nagalm gebruikt worden.

Een optimale akoestische omgeving

Onze plafonds samen met akoestische isolatie bieden uitstekende prestaties. Dit samenspel kan het geluid tot 90% absorberen. Hierdoor wordt een ruimte weer geschikt voor de desbetreffende activiteiten.

akoestiek spanplafond
Akoestisch doek

1. Het geluid in het vertrek
2. Terugkaatsing van geluid
3. De absorptie van het akoestisch plafond
4. Het geluid wat overblijft na de absorptie

Bereken hier uw prijs →