Geluidsabsorberende materialen verbeteren de akoestische eigenschappen van een ruimte waardoor deze beter gaat klinken. Het gaat nagalm tegen. In moderne woningen en appartementen worden steeds minder vloerbedekking, gordijnen en stoffen meubelen toegepast. Door gebruik van steeds meer “harde” materialen ontstaat er in veel woningen last van nagalm. Men spreekt in dat geval van een slechte akoestiek. Dit komt met name voor in woonkamers, slaapkamers, hobbykamer, (open) keukens, kantoorruimten, restaurants, kerken etc.
Nagalm kan ervoor zorgen dat een ruimte kil en ongezellig aanvoelt. Tevens kan het zorgen voor slechte verstaanbaarheid, concentratieverlies, vermoeidheid, stress en geluidsoverlast in aangrenzende ruimten of woningen. Een te hoge nagalm zorgt ervoor dat geluiden van televisie en radio minder goed klinken. Ook voor presentaties kan dit tot slechtere kwaliteit leiden.
Door geluidsabsorberende materialen toe te passen kan nagalm en het geluidsniveau sterk worden teruggebracht en voelt de ruimte ‘warmer’ en rustiger aan. Uiteraard kan een akoestisch plafond ook gebruikt worden in ander vertrekken waar nagalm aanwezig is, zoals in geluidstudio’s, musea, speelparadijzen, etc.
Hoe kunt u de akoestische prestaties verbeteren van uw locatie?
Er zijn twee aspecten die hiervoor in aanmerking komen. Vooral bij het tweede aspect kan een akoestisch spanplafond een oplossing bieden.
- Akoestische isolatie van het gebouw. Denk hierbij aan bouwmaterialen, muren, ramen etc.
- Akoestische absorptie die voor verschillende ruimtes geldt en die van invloed zijn op de voortplanting van geluid in deze ruimtes.
Een optimale akoestische omgeving
Onze plafonds samen met akoestische isolatie bieden uitstekende prestaties. Dit samenspel kan het geluid tot 90% absorberen. Hierdoor wordt een ruimte weer geschikt voor de desbetreffende activiteiten.
- Het geluid in het vertrek
- Terugkaatsing van het geluid
- De absorptie van het akoestisch plafond
- Het geluid wat overblijft na de absorptie