Bent u zich aan het oriënteren op een nieuw plafond voor uw nieuwe woning of ter vervanging van een bestaand plafond? Lees dan deze informatie over plafonddoeken. Met plafond doek creëert u namelijk in zeer korte tijd een mooi, tijdloos, strak én duurzaam plafond. De mogelijkheden zijn eindeloos, net als de voordelen. We nemen ze graag even met u door op deze pagina of tijdens een vrijblijvend gesprek bij u thuis. Maak direct een afspraak of lees hieronder verder.

Een plafond van doek, het klinkt wat vreemd in de oren, maar als u weet wat de voordelen en mogelijkheden zijn gaat u deze optie zeker overwegen voor uw nieuwe plafond. Zowel voor een nieuwbouwwoning als voor renovatie van het plafond in een bestaande woning is een spanplafond de ideale oplossing.

Soorten plafond doek

Het grootste voordeel van plafond doek is dat u deze spant onder het bestaande plafond. Hierdoor is het dus niet nodig om het oude plafond eruit te breken of het ruwe plafond af te werken. De montage is daardoor snel en schoon. Het plafond doek is daarnaast te verkrijgen in verschillende varianten:

  • Te beginnen met een standaard doek dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer, zolder of een kantoorruimte;
  • Voor vochtige ruimten zoals de keuken, badkamer of zwembaden is er het vochtwerende doek;
  • Ter verbetering van de akoestiek in grotere, lege ruimten is er akoestisch plafond doek verkrijgbaar;
  • En voor behandelruimtes van bijvoorbeeld een tandartspraktijk is er ook een antibacterieel plafond doek verkrijgbaar.

Voor elke stijl

Naast verschillende typen plafond doek heeft u ook de keuze uit een groot aantal kleuren. U kunt uw nieuwe plafond zelfs personaliseren met een print of logo. Wilt uw plafond een klassieke uitstraling geven, dan kunt u afwerken met stijlelementen. Een strak plafond krijgt een extra dimensie met ledstrips.

Voordelen spanplafond

De veelzijdigheid van het spanplafond en de snelle montage zijn zonder twijfel grote voordelen van dit type plafond. Maar wat dacht u van deze pluspunten:

+ Onderhoudsvriendelijk: Plafond doeken blijven lang schoon, maar zijn ook afwasbaar. U kunt uw plafond eenvoudig afnemen met een vochtige doek, maar eigenlijk is er weinig tot geen onderhoud nodig.

+ Isolatie en warmte: Omdat het plafond doek onder een bestaand plafond wordt gespannen biedt dit ook de mogelijkheid om een extra isolatielaag aan te brengen. Zowel thermische als akoestische isolatie kunt u uit het zicht plaatsen zonder dat u hiervoor hoeft te breken. Een spanplafond kan ook gecombineerd worden met plafondverwarming.

+ Effen plafond: strakker dan een plafond van doek is eigenlijk niet mogelijk. Of u nu een recht plafond, een schuin dak of een ongelijk plafond met plafond doek bekleedt, het resultaat is altijd een perfect effen en egaal plafond.

Plaatsing in 1 dag

Het plaatsen van een spanplafond is, zeker wanneer dit door een ervaren vakman gedaan wordt, vaak al binnen 1 dag gedaan. Wilt u het spanplafond zelf plaatsen dan zal het hoogstwaarschijnlijk wat meer tijd kosten. Maar met de juiste instructie en materialen is het zeker mogelijk om zelf een spanplafond te plaatsen.

Stappenplan plafond doek plaatsen

Er zijn meerdere soorten plafonddoek verkrijgbaar daarom kan ook de instructie voor het plaatsen verschillen. Onze doeken worden geplaatst met de zogenaamde koude spantechniek. Hierbij worden de volgende stappen doorlopen:

Stap 1 Plafond voorbereiden

Op het plafond worden basisprofielen geplaatst. Ook spothouders, bedrading en andere aansluitingen voor verlichting en geluidsinstallaties etc. worden op dit moment op de juiste plaats aangebracht.

Stap 2 Plafond doek op maat snijden

De volgende stap in het aanbrengen van het spanplafond is het op maat snijden van het doek. Voor het mooiste resultaat wordt het plafond doek zo aangebracht dat deze het hele plafond bedekt. Het plafond doek is zo sterk dat hiermee breedtes tot wel 5 meter naadloos overspannen worden.

Stap 3 Plafond doek aanbrengen

Bij het aanbrengen van het doek wordt vanuit het midden naar de hoeken toe gewerkt. Elke 70 cm wordt een hulpstuk aangebracht om het doek op zijn plaats te houden. Wanneer het hele doek aan de basisprofielen bevestigd is, kunnen de hulpstukken vervangen worden door spanprofielen.

Stap 4 Afwerken

Als het doek volledig strak gespannen is, kunnen de overbodige delen van het doek weggesneden worden. Daarna kunnen verlichting, geluidsboxen en ventilatieroosters worden bevestigd. Als laatste worden de afdekprofielen aangebracht.

Wilt u het plaatsen van uw nieuwe spanplafond toch liever overlaten aan een professional? Neem vrijblijvend contact met ons op of bereken direct uw prijs, inclusief plaatsing, met onze handige calculator.

Inspiratie

Bent u benieuwd naar de vele mogelijkheden of wilt u wat inspiratie opdoen? Kijk voor voorbeelden op onze pagina met eerder uitgevoerde projecten.